Unde te vezi peste 5 ani? – Raspuns si Sondaj

Stiu ca am mai dezbatut acest subiect intr-un post anterior … insa tocmai am avut o @revelatie@.

Ca mai tot bloggerul incepator, abia acum incep sa ma joc cu statisticile si vad si eu ca traficul creste incetisor si Google imi aduce cate 20-30 de vizitatori noi in fiecare zi (URAAAA!) Si cum ajung oamenii astia sa imi citeasca opiniile ? Ei bine, cautand … o viziune, un drum in viata, o posibila cariera … si pur si simplu pe cineva care sa le dea raspunsul la intrebarea buclucasa.

Traficul meu este generat de cei care vor sa afle unde sa se vada peste 5 ani 🙂

Am mai dat o data raspunsul serios si oficial, insa …

Mi se pare fascinant ca toata lumea se raporteaza la acest 5 ani ca si cand acest 5 ar fi cheia de bolta a intregii constructii profesionale.

Nu mai avem viziune, ambitie si perspectiva? Muncim doar pentru a ne sustine, fara a mai avea teluri si obiective?

Cat inseamna 5 ani? Sunt 5 ani de viata personala si\sau profesionala? 5 ani de realizari si\sau de esecuri?

Ce e cu 5-ul asta, reprezinta viitorul pe termen: a) lung, b) mediu sau c) scurt?

Banui ca depinde pe cine intrebi.

Daca o intreb pe mama, probabil ca s-ar raporta la varianta c) scurt (a lucrat cam toata viata la un singur angajator si mai are vreo 5 ani pana iese la pensie, si mereu zice ca mai are  doar un pic de muncit 🙂 ).

Rational aleg varianta b) mediu – este un termen realist in care sa poti accede catre nivelul logic urmator al ierarhiei profesionale in domeniul cu care esti deja familiarizat si in care ti-ai pus bazele unei cariere. Si mai pun o bifa si pe a) – ma gandesc ca fi-mea  are doar 3 ani si jumatate si nu stiu cand a trecut timpul asta 🙂

Iar daca intrebi un viitor student … ohooo 🙂 In 5 ani incepe si termina facultatea si masterul, isi gaseste primul job, poate se muta de acasa, poate prinde o bursa, poate devine faimos, isi descopera un mare talent, etc

Si aceleasi lucruri le pot face si eu (si mama) in 5 ani … deci 🙂 am ajuns din nou la punctul initial 🙂

Nu pot raspunde UNDE ma „VAD” pentru ca nu am structura genetica a lui Nostradamus si nici vreo mare vizionara nu sunt, insa pot spune cum mi-as dori sa fiu.

Iar daca dorinta ti-o transformi intr-un obiectiv la care lucrezi, cu siguranta ca peste cativa ani (si nu zic 5) vei fi mai bun, mai apreciat si (sper) mai bine platit.

Si poti raspunde asa: „In acest moment mi-am stabilit ca obiectiv in cariera postul de (Team leader, manager, supervizor, GM, etc) si nu stiu daca se va intampla intr-un an, 3, 5 sau mai multi, insa iata cum mi-am propus sa ating acest obiectiv …….. si ce rezultate notabile am avut pana in prezent ……”

Si pentru ca mi-as dori ca intrebarea ce imi genereaza mie trafic sa fie inlocuita de „Care este planul tau de cariera pe termen scurt? Dar pe termen lung?” va rog sa imi acordati suportul vostru in aceasta chestiune!

Astept cu interes comentariile si opiniile voastre.

Reclame

4 gânduri despre &8222;Unde te vezi peste 5 ani? – Raspuns si Sondaj&8221;

  1. Draga Aurora,

    Din punct de vedere al recrutarii intrebarea mi se pare putin relevanta. De ce? Pentru ca am observat ca la ora actuala marea majoritate a companiilor care recruteaza nu isi doresc sa creasca oameni pentru organizatia lor, ci doresc sa aduca oameni care sa vina cu tot cu piata si clienti. Aceasta insemna ca nu ii intereseaza ce STIU sa faca acei oameni, ci cati clienti pot lua de la concurenta si sa ii aduca cu ei la noua firma.

    Am observat ca, in America de Nord si Europa de Vest, recrutarea curenta are doi factori importanti: atitudinea si abilitatea de a invata cat mai repede. 🙂 Restul (instruirea de produs, de companie, cea de marketing) se vor face – oricum – dupa angajare. De aceea consider ca intrebarea e putin relevanta.

    Daca pui intrebarea si te referi la viata omului „Cum va arata viata ta peste 5 ani?”, este foarte relevanta intrebarea. Daca te referi la cariera devine putin relevanta, deoarece nimeni nu pote sa bage mana in foc ca timp de 5 ani o sa aiba un parcurs ascendent – conform cu aspiratiile lui – fara perioade mari de somaj unde sluba ii va oferi fie o raspundere mai mare, fie mai mica.

  2. Daca intrebarea este pusa unei persoane care doreste sa se angajeze si are in spate o experienta profesionala de 20 de ani in numai 2 locuri de munca, din care rezulta ca a lucrat 10 ani in fiecare loc, inseamna ca a fost stabil. Pentru ea substratul este ca „esti dispus sa stai si in organizatia noastra macar 5 ani ? ” Desigur, in conditiile in care mediul de munca este placut, atributiile fiecaruia bine delimitate, etc. Daca este haos, va garantez ca maxim intr-un an si-a luat zborul. Daca este intrebat un tanar cu perspective, va raspunde clar ca se vede in Noua Zeelanda sau Singapore, deoarece aici nu este apreciat si respectat. Sunt prea multe variabile in joc. In principiu, sunt chiar foarte multi specialisti in resurse umane, la nivel mondial chiar care recunosc ca intrebarea este puerila.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s